Redesain Kemasan Produk Makanan Ringan Merry Mar Menggunakan Metode Kansei Engineering

Ariyanto, Dwi (2024) Redesain Kemasan Produk Makanan Ringan Merry Mar Menggunakan Metode Kansei Engineering. S1 thesis, Universitas Jambi.

[img] Text
ABSTRAK.pdf

Download (519kB)
[img] Text
BAB I.pdf

Download (543kB)
[img] Text
BAB V.pdf

Download (441kB)
[img] Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf

Download (388kB)
[img] Text
COVER.pdf

Download (376kB)
[img] Text
HALAMAN PENGESAHAN.pdf

Download (147kB)
[img] Text
SKRIPSI FULL.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (16MB)
Official URL: https://repository.unja.ac.id/

Abstract

Kemasan adalah bagian terluar dari produk yang berguna untuk melindungi produk dari kontaminasi yang dapat merusak produk dan terdapat informasi dari perusahaan terkait produk untuk disampaikan kepada konsumen. Fungsi utama dari kemasan adalah untuk melindungi produk agar produk tetap terjaga kualitasnya. Salah satu yang menjadi perhatian konsumen terhadap suatu produk adalah desain kemasannya. Salah satu UKM yang ada di Kota Jambi yang bergerak dalam bidang makanan ringan adalah UKM Merry Mar. Hasil dari survei pendahuluan menyatakan bahwa kemasan produk Merry Mar yang ada saat ini kurang menarik. Penelitian ini bertujuan untuk membuat desain ulang kemasan yang lebih menarik dan sesuai dengan keinginan konsumen, serta memiliki label yang sesuai dengan ketentuan yang diatur di dalam Undang-undang Nomor 18 Tahun 2012 tentang Pangan dan Undang-undang Nomor 36 Tahun 2009 tentang Kesehatan. Penelitian ini menggunakan metode Kansei Engineering. Metode ini mengumpulkan kansei word, item dan kategori dari literatur maupun responden kemudian dirancang menjadi suatu parameter desain. Berdasarkan hasil penelitian, desain kemasan pilihan responden adalah desain kemasan 1 yang mewakili 12 kansei word yang diinginkan responden. Desain kemasan 1 merupakan kemasan standing pouch berbahan aluminium foil dengan kombinasi warna dominan kuning dan hitam. Gambar utama yang digunakan adalah gambar produk Merry Mar dengan jenis huruf jelly crazies. Packaging is the outermost part of the product which is useful for protecting the product from contamination that can damage the product and there is information from the company regarding the product to be conveyed to consumers. The main function of packaging is to protect the product so that its quality is maintained. One thing that consumers pay attention to about a product is the packaging design. One of the UKM in Jambi City which operates in the snack food sector is UKM Merry Mar. The results of the preliminary survey stated that the current Merry Mar product packaging was less attractive. This research aims to redesign packaging that is more attractive and in line with consumer desires, and has labels that comply with the provisions regulated in Law Number 18 of 2012 concerning Food and Law Number 36 of 2009 concerning Health. This research uses the Kansei Engineering method. This method collects kansei words, items and categories from literature and respondents and then designs them into design parameters. Based on the research results, the packaging design chosen by respondents was packaging design 1 which represents the 12 Kansei words that respondents wanted. Packaging design 1 is a standing pouch packaging made from aluminum foil with a dominant color combination of yellow and black. The main image used is a Merry Mar product image with the jelly crazies font.

Type: Thesis (S1)
Uncontrolled Keywords: Conjoint Analysis, Kansei Engineering, Kansei Word, Packaging, Redesign
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Fakultas Teknologi Pertanian > Teknologi Industri Pertanian
Depositing User: Ariyanto
Date Deposited: 12 Jul 2024 02:46
Last Modified: 12 Jul 2024 02:46
URI: https://repository.unja.ac.id/id/eprint/67396

Actions (login required)

View Item View Item